0
Uw winkelwagen is leeg

Kennisplatform

Douglas of Red Class / Red Vision?

Product advies
28-07-2024
3 min
fijnbezaagd 20mm offerte
Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar het feit dat je bij ons geen Red Vision of Red Class tegenkomt, zou al genoeg moeten zeggen, toch? Waarom wij deze keuze hebben gemaakt en waarom het misschien voor jou ook een goede keuze kan zijn, leggen we graag uit.

Wat is Red Class of Red Vision eigenlijk?

Misschien verrast het je, maar Red Class of Red Vision is geen houtsoort zoals (Western) Red Cedar. Die laatste is een naaldhoutsoort afkomstig uit Canada, maar wordt ook wel in Engeland geplant. Red Class groeit helaas nergens, want het is geen natuurlijke houtsoort. Het is een product dat voornamelijk gemaakt wordt van Vurenhout, een veelvoorkomende naaldhoutsoort in (midden-) noord Europa. Vurenhout wordt al jaren veel gebruikt als tuinhout, maar waar Red Cedar prima jarenlang zonder behandeling buiten kan staan, moet Vurenhout wel behandeld worden. Die behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

  • impregneren
  • thermisch modificeren
  • beitsen

Vurenhout wordt vaak al geïmpregneerd of thermisch behandeld aangeschaft door de eindgebruiker. Na de installatie wordt er meestal nog een beitslaag aangebracht, en afhankelijk van de omstandigheden moet dit jaarlijks herhaald worden.

Hoe wordt Red Class Wood gemaakt?

Voordat we dat beantwoorden, is het goed om te weten waarom Red Class Wood überhaupt gemaakt wordt. Het antwoord is simpel: vraag en aanbod. Begin jaren 2000 begon Douglas-hout aan populariteit te winnen. Deze houtsoort was harder dan het bekende Vuren- en Grenenhout en kon, net als Western Red Cedar, prima buiten toegepast worden zonder directe behandeling. Rond 2010 werd Douglas zelfs een van de meest gebruikte houtsoorten voor overkappingen en schuttingen, mede dankzij programma's zoals "Eigen Huis & Tuin" en "De Grote Tuinverbouwing".

Op een gegeven moment werd de vraag naar Douglas groter dan het aanbod. Rond 2019 ontwikkelden houtzagerijen en handelaren daarom een nieuw product dat hierop kon inspelen. Ze begonnen Vuren- of Grenenhout onder hoge druk te impregneren, waardoor het uiterlijk sterk leek op Douglas-hout. Zo kregen consumenten een betaalbaarder alternatief dat ook nog eens extra verduurzaamd was en, voor het ongetrainde oog, leek op Douglas-hout. Klinkt als een win-winsituatie, toch? Of toch niet?

De eigenschappen van Red Class Wood

Het is belangrijk te benadrukken dat Red Class geen houtsoort is, maar een merknaam: Red Class Wood. Om de eigenschappen van Red Class Wood te begrijpen, moeten we kijken naar die van geïmpregneerd Vurenhout. Onbehandeld Vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, terwijl de geïmpregneerde variant in klasse 3 valt. Onbehandeld Douglas-hout valt ook in klasse 3, maar door impregnatie haalt het geen klasse 2, die is gereserveerd voor echt sterke houtsoorten. Toch kun je stellen dat geïmpregneerd Vurenhout sterker en duurzamer is dan de onbehandelde variant.

Verkleuring

Iedereen kent wel de geïmpregneerde schuttingen van Vuren- of Grenenhout. Ze zien er prachtig uit als ze net geplaatst zijn, maar vergrijzen vaak snel. Hoewel Red Class Wood zijn kleur langer behoudt dan echt Douglas-hout, is ook dit van tijdelijke aard. Net als al het andere geïmpregneerde hout moet het regelmatig behandeld worden om de kleur te behouden.

Voordelen van Red Class Wood

  • Blijft langer van kleur dan Douglas-hout
  • Eenvoudig te zagen
  • Milieuvriendelijke behandeling
  • Stabieler dan Douglas-hout

Conclusie

Ben je op zoek naar een nieuwe schutting en vind je de uitstraling van Douglas-hout mooi, dan kan Red Class Wood of Red Vision een goede keuze voor je zijn. Het is vaak voordeliger dan Douglas-hout en ziet er nagenoeg hetzelfde uit. Bovendien behoudt het langer zijn kleur. Hecht je echter veel waarde aan duurzame producteigenschappen en wil je een schutting die gerecycled kan worden aan het einde van de levensduur, dan is Douglas-hout een betere keuze. Bij grove planken zal de schutting snel donkergrijs worden, terwijl geschaafd hout geleidelijk vergrijst van licht- tot donkergrijs.

Ook leuk om te lezen