0
Uw winkelwagen is leeg

Kennisplatform

Een trendy tuin voor 2024

03-04-2024
4 min
Het nieuwe tuinseizoen van 2024 is van start! Als je op zoek bent naar manieren om je buitenruimte te verfrissen en te moderniseren, ben je bij ons aan het juiste adres. Dit jaar draait alles om duurzaamheid, multifunctionaliteit en natuurlijke schoonheid. In deze blog nemen we je mee door de tuintrends van 2024 en geven we je praktische tips om deze trends in jouw tuin te verwerken.

Duurzaamheid en Eco-vriendelijke Tuinen

Duurzaamheid blijft een belangrijke trend in 2024. Steeds meer tuiniers kiezen voor milieuvriendelijke opties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Hieronder een aantal mogelijkheden om jouw tuin duurzamer en eco-vriendelijker te maken:

  • Inheemse planten: Kies voor inheemse planten die beter aangepast zijn aan het lokale klimaat en minder water en onderhoud vereisen.
  • Regenwateropvang: Installeer een regenton om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van je tuin.
  • Composteren: Start met composteren om organisch afval om te zetten in voedingsrijke compost voor je tuin.

Ook benieuwd naar duurzame alternatieven voor je schutting? Bekijk dan eens onze composiet tuinschermen.

Multifunctionele Buitenruimte

De buitenruimte wordt steeds vaker voor meerdere doeleinden ingezet. Voorheen was het al gebruikelijk dat een buitenruimte functioneel werd voor koken en buitenspelen. De laatste tijd wordt de tuin ook vaker ingericht als thuiswerkplek. Wij vertellen je graag hoe jij jouw buitenruimte multifunctioneel kunt maken:

  • Buitenkeukens: Creëer een buitenkeuken met een barbecue, kookplaat en misschien zelfs een pizzaoven. Zo kun je genieten van de zonnige dagen en gezellige avonden in de tuin.
  • Buitenwerkplekken: Richt een comfortabele werkplek in je tuin in, met een beschutte plek, een tafel en goede Wi-Fi.
  • Speelruimtes: Voor gezinnen zijn speelruimtes voor kinderen enorm populair. De tuin wordt vaak ingericht met zandbakken, schommels of een trampoline.

Voor optimale privacy en rust is een schutting essentieel in de tuin, wij helpen je graag met het kiezen van de juiste schutting. Kijk hier alvast naar alle mogelijkheden die wij te bieden hebben.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn een grote trend dit jaar, met een focus op het creëren van een natuurlijke en moderne uitstraling. Er zijn tientallen manieren om natuurlijke materialen te gebruiken, wij zetten de populairste keuzes voor jou op een rijtje:

  • Houten elementen: Gebruik hout voor schuttingen, meubels en pergola’s om warmte en karakter toe te voegen aan je tuin. Onze mogelijkheden voor houten schuttingen vind je hier.
  • Kiezelpaden en stenen muren: Creëer interessante texturen met kiezelpaden en stenen muren of borders.
  • Plantenbakken van terracotta en keramiek: Deze materialen voegen een natuurlijke charme toe aan je tuin en zijn geweldig voor het kweken van kruiden en bloemen.

 

Verticale tuinen

Voor degenen met beperkte ruimte zijn verticale tuinen een fantastische manier om groen toe te voegen. Ook voor grotere tuinen zijn verticale tuinen een interessante toevoeging aangezien het een natuurlijke uitstraling aan je tuin toevoegt.

  • Klimplanten en trellissen: gebruik klimplanten zoals klimop, clematis en passiebloem om muren en schuttingen te bedekken.
  • Hangende plantenbakken: hang plantenbakken aan muren of plafonds om een groene oase te creëren.
  • Paletmuurtjes: maak je eigen verticale tuin met hergebruikte houten paletten en plant daar bloemen, kruiden of zelfs groenten in.

(afbeelding bron: Amazon.com)

 


 

 

Biodiversiteit en wilde tuinen

Het bevorderen van biodiversiteit is essentieel voor een gezonde tuin en omgeving. Daarnaast geeft het een fijn gevoel wanneer er verschillende dieren in je tuin komen kijken. Aan de hand van de volgende manieren trek je de juiste dieren aan:

  • Bloemenweides: Zaai een mix van wilde bloemen om bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken.
  • Insectenhotels en vogelhuisjes: Plaats insectenhotels en vogelhuisjes om nuttige dieren naar je tuin te lokken.
  • Vijvers en waterpartijen: Kleine vijvers of waterpartijen kunnen kikkers, salamanders en andere waterdieren aantrekken.

Smart Gardens

Ook technologie vindt haar weg naar de tuin, met slimme oplossingen voor gemak en efficiëntie. Wij zetten enkele technische snufjes voor je op een rijtje:

  • Automatische bewateringssystemen: Installeer een automatisch bewateringssysteem die je via een app kunt bedienen. Dit bespaart je uiteindelijk een hoop moeite en tijd.
  • Smart verlichting: Gebruik slimme buitenverlichting die je kunt programmeren of op afstand kunt bedienen voor een sfeervolle tuin in de avonduren.
  • Robotmaaiers: Laat een robotmaaier het werk doen en houd je gazon perfect onderhouden zonder inspanning.

Kleurentrends voor 2024

Elke tuin heeft kleur nodig, de kleurentrends voor 2024 zijn fris en inspirerend.

  • Aardetinten: Warme, natuurlijke kleuren zoals donkerrood, olijfgroen en zandkleuren zijn in de mode.
  • Pastelkleuren: Zachte pastels zoals lichtroze, lavendel en babyblauw voegen een subtiele, kalmerende uitstraling toe.
  • Felle accenten: Voeg hier en daar felle kleuren toe, zoals kobaltblauw, zonnig geel of dieprood, voor een speelse touch.

In het kort, de tuintrends van 2024 draaien om duurzaamheid, multifunctionaliteit en natuurlijke schoonheid. Deze trends kunnen in iedere tuin verwerkt worden, of je nu een kleine stadstuin of een ruime achtertuin hebt. Geef je de tuin de aandacht die het verdient en geniet van jouw trendy tuin!

Ook leuk om te lezen