0
Uw winkelwagen is leeg

Kennisplatform

Hoe hoog mag een schutting zijn?

19-08-2024
2 min
img 2571
Bij het plaatsen van een schutting komen er ook een heleboel regels kijken. Zo is er een regel wat betreft de maximale hoogte van een schutting, deze wordt bepaald voor verschillende plekken rondom je huis. In deze blog lees je alles over hoe hoog jouw schutting nou eigenlijk mag zijn.

Maximale hoogte op basis van regelgeving

De maximale hoogte van een schutting kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder lokale regelgeving, buurtverenigingen en eventuele beperkingen van de woningvereniging of gemeente. In veel gebieden wordt echter een maximale hoogte van 2 meter voor schuttingen in achtertuinen gehanteerd. Voor schuttingen aan de voorkant van het huis is de maximale hoogte lager, meestal 1 meter, dit wordt gedaan om het straatbeeld niet te veel te beïnvloeden.

Het is belangrijk om de plaatselijke regels en bouwvergunningen te raadplegen voordat je een schutting plaatst, zo zorg je ervoor dat je voldoet aan alle regels en voorschriften. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes of zelfs verplichte verwijdering van jouw schutting.

Naast wettelijke voorschriften is het ook belangrijk om rekening te houden met praktische overwegingen bij het bepalen van de hoogte van je schutting, zoals de mate van privacy die je wilt bereiken, de esthetiek van je tuin en de omgeving of eventuele beperkingen door buren.

Wat kan invloed hebben om de hoogte van mijn schutting te bepalen?

  • Bestemmingsplan: Het bestemmingsplan van een gebied bepaalt vaak de maximale hoogte van schuttingen. Dit plan geeft aan welke gebouwen en constructies er zijn toegestaan in een bepaald gebied.
  • Gemeentelijke regels: Sommige gemeenten hebben hun eigen regels met betrekking tot de hoogte van schuttingen. Als er geen specifieke regel is voor de locatie waar de schutting zich bevindt, gelden de landelijke regels.
  • Privacy: Een schutting mag niet te hoog zijn als dit invloed heeft op de privacy van buren. In dergelijke gevallen kunnen de buren bezwaar maken tegen de hoogte van de schutting en dan zou de schutting verwijderd of aangepast moeten worden.
  • Zichtbaarheid: In sommige gevallen mag een schutting niet te hoog zijn omdat dit de zichtbaarheid van verkeer belemmert.

 

Kort samengevat, er zijn niet direct algemene regels voor de maximale hoogte van schuttingen in Nederland. Het hangt vaak af van de locatie van de schutting en de omgeving waarin deze zich bevindt. Toch wordt er in het algemeen een hoogte aangehouden van 2 meter hoog in de achtertuin en in de voortuin maximaal 1 meter.

 

Ook leuk om te lezen