0
Uw winkelwagen is leeg

Kennisplatform

6 tips voor het plaatsen van een hout-beton schutting.

Montage tips
07-08-2024
6 min
Het plaatsen van een schutting in je tuin biedt niet alleen extra privacy en rust, maar zorgt ook voor een mooie afscheiding tussen jou en je buren. Voordat jouw nieuwe schutting in de tuin staat, moeten eerst de handen goed uit de mouwen worden gestoken. Het kan een hele klus zijn om jouw nieuwe droomschutting te plaatsen, maar met deze handige tips in deze blog moet dat toch gemakkelijk lukken.

Stap 1: leg alles klaar voor de start

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt zeker wanneer je een schutting gaat plaatsen. Met degelijk materiaal en gereedschap werk je niet alleen sneller, maar ook een stuk veiliger. Zorg ervoor dat alles klaar ligt zodat je tijdens de klus niet hoeft te zoeken. Behalve goed gereedschap en materiaal, is de juiste kleding minstens zo belangrijk. Draag altijd veiligheidsschoenen, -handschoenen, -bril en -helm.

Wanneer je dit allemaal hebt klaarliggen kun je beginnen met de montage.

Stap 2: bepaal de schutting lijn

Voordat je de schutting gaat monteren is het belangrijk dat de ondergrond bouwrijp is (zorg ervoor dat de volledige lijn vrij is en dat er geen obstakels meer in de grond zitten) en dat je een KLIC-melding hebt aangevraagd. Vervolgens bepaal je de exacte positie van de schutting door het metseldraad van voor naar achteren op de erfgrens te spannen. Het draad moet ongeveer 5cm boven de grond worden gespannen. Zorg ervoor dat het draad nergens tegenaan komt, als het ergens tegenaan komt is de lijn meer recht. Om de lijn haaks op een muur te plaatsen gebruik je de bouwhaak of de 3-4-5 meting.

Bij het spannen van het metseldraad moet je rekening houden met de dikte van de paal. Als je de schutting op de erfgrens plaatst, omdat je deze bijvoorbeeld samen met je buren installeert, moet je de helft van de paaldikte aftrekken. Plaats je de schutting op je eigen terrein, dan haal je een hele paaldikte eraf.

Als het plaatsen van de schuttingpalen lastig is kun je eerst piketpaaltjes installeren, waar je het draad tussen kunt spannen. In dit stappenplan gaan we uit van een rechte schutting. Wanneer je een schutting installeert die in een hoek loopt, dan span je het draad tot aan de eerste hoek.

Stap 3: plaats de schuttingpalen

Je kunt nu beginnen met het plaatsen van de schuttingpalen. Meet de schuttingschermen nauwkeurig op en voeg 1cm extra ruimte toe voor bevestigingsmateriaal. Gebruik een meetlint om de positie van de eerste paal te bepalen en plaats deze voordat je de volgende paal installeert. Als het om houten palen gaat, breng dan eerst een Post Saver aan om rotting te voorkomen.

Graaf een gat op een diepte van 60cm voor elke paal en verhoog dit met 10cm voor extra duurzaamheid. Bevestig de eerste paal met slagpluggen aan het huis en de laatste paal aan bijvoorbeeld de schuur. Wanneer een eindpaal vrij staat zijn er geen slagpluggen nodig. Voor het gat van de tweede paal gebruik je een grondboor en zorg je ervoor dat deze waterpas staat. Stort de zak snelbeton wanneer de paal in het gat staat en meng dit meteen met water, druk het stevig aan. Herhaal deze stappen voor de volgende schuttingpalen en blijf de waterpas en meetlint gebruiken voor een nauwkeurige afwerking.

Maak je gebruik van een betonnen onderplaat tussen de betonnen palen, plaats deze dan alvorens je de paal aanstort met betonmortel. Controleer ook hier of de betonplaat waterpas tussen de betonpalen ligt.

Stap 4: bevestig het schuttingbeslag

Zijn alle schuttingpalen geplaatst? Dan is het tijd om het schuttingbeslag, ook bekend als L-beslag, op de palen vast te schroeven. Je plaatst een stuk aan de bovenzijde en een stuk aan de onderzijde. Een belangrijke stap die je niet mag vergeten is het voorboren, dit voorkomt dat het beslag afbreekt bij het vastdraaien.

Plaats het ene stuk L-beslag ongeveer een centimeter onder het andere stuk, zodat ze elkaar niet raken. Zorg er altijd voor dat het L-beslag naar jouw kant wijst. Op deze manier kun je het schuttingscherm vanaf jouw eigen tuin bevestigen. Je kunt het L-beslag eerst vastmaken met een boor en vervolgens met de hand verder aandraaien. Een klauwhamer kan hierbij van pas komen. 

Stap 5: plaats de tuinschermen van de schutting  

Nu ga je de schutting maken met behulp van tuinschermen. Het is handig om dit met z'n tweeën te doen. Zorg ervoor dat je de schutting stevig bevestigt met twee schroeven per stuk L-beslag. Controleer regelmatig of de schutting waterpas hangt door gebruik te maken van het draad dat je eerder hebt gespannen. Gebruik bij voorkeur roestvrije stalen schroeven, deze zijn geschikt om buiten te gebruiken omdat ze niet roesten.

Het laatste schuttingdeel moet mogelijk op maat worden gezaagd. Meet nauwkeurig op hoe breed het scherm moet zijn. Vaak moet je één plank verwijderen en de gewenste maat aftekenen op de liggers.

Zodra dit is gebeurd, zaag je de horizontale planken op maat. Indien je het nodig vindt kun je ook de verticale plank smaller maken, gebruik hiervoor dan een cirkelzaag. Schroef vervolgens de plank weer terug aan het tuinscherm en plaats het scherm op de juiste positie. Herhaal deze stappen totdat de gehele schutting is geplaatst. 

 

Stap 6: werk de schutting af 

Nog even en je hebt je tuinschutting helemaal zelf gemonteerd! De allerlaatste stap is het afwerken van de schuttingpalen wanneer je houten palen hebt gebruikt. Hiervoor meet je de hoogte op van zowel de eerste als de laatste paal en markeer je deze punten. Span vervolgens een slaglijn tussen deze punten en trek eraan. Op deze manier creëer je op dezelfde hoogte van elke paal een krijtstreep. Zaag de schuttingpalen af op de gewenste hoogte langs deze lijn. Als extra bescherming kun je ervoor kiezen om afdekkappen op de palen te plaatsen. Dit voorkomt dat er vocht in de palen komt en geeft de palen een nette afwerking.  

Nu kun je de rest van de schutting afwerken. Plaats eerst de afdekkap aan de bovenkant en bevestig deze met tenminste 6 schroeven. Je kunt ook nog de L-beugels afwerken door daar een smallere schuttingplank overheen te plaatsen. 
 
Dat was ie dan, als het goed is staat je schutting nu en is ie helemaal klaar! 
 
Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact met ons opnemen. 

 

Ook leuk om te lezen