Kennisplatform
Wat is een Rhombus profiel?
Deze vraag kunnen eenvoudig beantwoorden, maar dat gaan we niet doen. De reden hiervoor is dat er tegenwoordig de naam Rhombus te pas en te onpas wordt gebruikt, ook door ons. Dit wordt gedaan om marketingtechnische redenen. De naam Rhombus komt uit van de engels benaming van een geometrische ruit genaamd rhombus. Deze vierhoekige ruit heeft gelijke zijdes en symmetrische eigenschappen.
Er is een grote vraag naar een Rhombus uitstraling, maar de eindgebruiker is niet perse opzoek naar dit profiel. Als we wat beter doorvragen, willen zij meestal een schutting of wand met een uitstraling van smalle latten. Daar is het rhombus profiel één van. Officieus zijn er nog meer profielen waarbij je smalle latten krijgt, maar deze zijn niet allemaal even bekend.
Open Rhombus profiel
Het oorspronkelijke Rhombus profiel kenmerkt zich door de schuine kopse kanten, welke hoofdzakelijk als gevelbekleding werd toegepast. Deze latjes zijn meestal tussen de 6 en 7 cm breed en hebben een dikte van 2 tot 3 cm. De orginele verwerking is zoals gezegd tegen een gevel en werd meestal geschroefd of genageld. Deze bevestigingsmaterialen waren dan ook altijd zichtbaar. Tegenwoordig wordt dit profiel steeds vaker toegepast met een klik systeem, zoals onze X-clip. Je krijgt dan een blinde bevestiging in plaats van zichtbare schroeven of spijkers. Hier kan ook een schutting mee gemaakt worden, welke we op zijn beurt weer een tuinwand schutting noemen. Deze tuinwand schutting kan dan enkelzijdig of dubbelzijdig worden afgewerkt.
Gesloten Rhombus profiel
Om het Rhombus profiel eenvoudiger toe te passen in een schutting systeem, kwam circa 15 jaar geleden een gesloten Rhombus profiel op de Nederlandse markt. Deze plank heeft een dikte van 28mm en is voorzien van een zogenaamd messing en groef profiel waardoor die eenvoudig in een gleuf van een houten- of betonnen paal geschoven kon worden. Door het stapelen van deze planken krijg je dus een gesloten Rhombus effect.
Het enige nadeel was dan dat je dan nooit dezelfde afwerking had als je buren, omdat het profiel aan de achterkant gewoon glad was (en dus het uiterlijk kreeg van een blokhutprofiel).
Deens Rabat
Het Deens Rabat, ook wel Triple Blokprofiel genoemd, lijkt al heel veel op het Rhombus profiel, maar is wel degelijk anders. Over een hoogte van circa 14 cm, zijn in de planken groeven gefreesd die de plank een uitstraling geven van smalle latjes. Deze groeven zijn niet (evenredig) schuin gemaakt en hebben meestal afgeronde hoeken. Op dit profiel zijn diverse spin-offs gemaakt, zoals het Double Blokprofiel. Als oorspronkelijke plank was deze perfect geschikt voor een gesloten gevelbekleding of tuinwand schutting, maar tegenwoordig zien we het Triple Blokprofiel steeds vaker in een dubbelzijdig profiel. Deze plank is enorm populair bij de composiet tuinschuttingen, echter worden deze dan nooit zo genoemd. Hoe dan wel? Rhombus...
Wil je nou toch een dubbelzijdig ècht Rhombus profiel? Dat is er gelukkig ook. Kijk dan maar eens hier bij de Composiet Rhombus schutting.